Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاملا صحیح است که دوره‌های ضمن خدمت فرهنگیان از کیفیت قابل قبولی برخوردار نیست اما به نظر نمی‌رسد که کیفیت دوره‌ها، عامل اصلی کاهش رغبت معلمان برای حضور در آن باشد. ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۵ اجتماعی فرهنگیان و مدارس نظرات - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، ذکریا حسینی، پژوهشگر حوزه سیاست‌گذاری آموزش در یادداشتی به بررسی موضوع آموزش‌های ضمن خدمت معلمان و تأثیر آن در به‌روزرسانی و توانمندسازی معلمان برای ایفای وظایف تخصصی پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در بخشی از این یا داشت تأکید دارد که برخلاف تصور مسئولان فقدان کیفیت، علت اصلی استقبال نکردن معلمان از دوره‌های ضمن خدمت نیست.

مشروح این یادداشت بدین شرح است:

علی الهیار ترکمن معاون وزارت آموزش و پرورش به تازگی «فقدان کیفیت» را علت اصلی عدم استقبال معلمان از دوره‌های ضمن خدمت اعلام کرده است، او ضمن تشریح تلاش‌های وزارت آموزش‌وپرورش در جهت توسعۀ دوره‌های تربیت معلم تصریح کرد که معلمان نیز مشابه دیگر کارمندان دولت نسبت به دوره‌های بازآموزی بی‌اعتنا هستند و این مسئله را یک ایپدمی در کشور توصیف کرد.

راه‌حل پیشنهادی برای حل این مشکل را «ارتقاء کیفیت دوره‌های آموزشی» دانست در واقع به نظر می‌رسد که او «فقدان کیفیت» را علت اصلی عدم استقبال معلمان از دوره‌های ضمن خدمت می‌داند بر این اساس این نتیجه قابل احصاء خواهد بود که در صورت ارتقاء کیفیت دوره‌های ضمن خدمت، استقبال معلمان از این دوره‌ها افزایش خواهد یافت. اما آیا به راستی این رابطه برقرار است؟

فقدان کیفیت، علت اصلی عدم استقبال معلمان از دوره‌های ضمن خدمت نیست.

البته در شناسایی چالش با معاون وزارت آموزش‌وپرورش هم‌عقیده هستیم اما پیرامون تحلیل و ریشه‌یابی عوامل به وجود آورندۀ آن خیر؛ در واقع درست است که معلمان آنطور که باید نسبت به دوره‌های ضمن خدمت رغبت ندارند، همچنین کاملا صحیح است که این دوره‌ها از کیفیت قابل قبولی برخوردار نیستند اما به نظر نمی‌رسد که کیفیت دوره‌ها، عامل اصلی کاهش رغبت معلمان باشد.

برای تایید تحلیل فوق کافی است چند پرسش مهم در ذهن مرور شود؛ اینکه به راستی معلمان چه میزان از کتب و منابعی که می‌تواند برای حرفۀ معلمی آموزنده باشد استفاده می‌کنند؟ اساسا کتب این چنینی چه میزان تیراژ چاپ دارد؟ معلمان سالانه چه میزان نیاز خود برای ارتقاء دانش و مهارت را به وزارتخانه اعلام می‌کنند؟

علت اصلی عدم استقبال معلمان از دوره‌های ضمن خدمت، ضعف در «نظام انگیزشی» معلمان است.

به نظر می‌رسد ریشۀ چالش فوق‌الذکر، «نظام انگیزشی» معلمان است؛ اینکه ساختارها به گونه‌ای است که اغلب معلمان اساسا انگیزه‌ای برای ارتقاء دانش و مهارت حرفه‌ای خود ندارند. اما کدام ساختارها این پدیده را رقم زده است؟

برای پاسخ به پرسش فوق ضروری است نخست به سوالی دیگر پاسخ دهیم؛ اینکه اساسا چرا افراد دانش و مهارت حرفه‌ای خود را ارتقاء می‌دهند؟ هدف افراد از ارتقاء دانش و مهارت حرفه‌ای، افزایش بهره‌وری و ارتقاء عملکرد است تا به موجب آن ارزش‎افزودۀ خلق شده توسط آنان ارتقاء یابد و نهایتا سطح حقوق و دستمزد ایشان افزایش یابد.

با عنایت به تبیین فوق، پاسخ به سوال اصلی – اینکه کدام ساختارها انگیزه معلمان برای ارتقاء مهارت را از بین برده است – بسیار سهل خواهد بود؛ وقتی در نظام آموزشی، هستۀ مرکزی عملکرد معلمان که همانا تحقق یادگیری در دانش‌آموزان است، تاثیر معناداری در تشویق و تنبیه آنها ندارد، چگونه انتظار داریم که انگیزه‌ای برای ارتقاء عملکرد خود داشته باشند؟

در ساختاری که میان معلم فعال و دغدغه‌مند و خلاق و یک معلم تنبل و غیرمتعهد تفاوت معناداری وجود ندارد – به جز حداکثر دریافت یک لوح تقدیر – آیا انتظار ارتقاء عملکرد از مسیر افزایش دانش و مهارت انتظاری غیرمعقول نیست؟

برای ترغیب معلمان به ارتقاء دانش و مهارت، کافی است تفاوت میان معلم بد و خوب معنادار شود.

بر این اساس اگر مسئولین به دنبال ارتقاء دانش و مهارت حرفه‌ای معلمان هستند، به نظر می‌رسد اقدام منطقی آن است که تلاش کنند ساختارها به گونه‌ای اصلاح شود که تفاوت میان معلم خوب و بد معنادار شود؛ در این شرایط حتی اگر وزارت آموزش‌وپرورش هیچ دورۀ ضمن خدمتی برگزار نکند و گواهی گذراندن دورۀ ضمن خدمت نیز هیچ تاثیری بر روی حقوق معلمان نداشته باشد، معلمان به صورت خودجوش در پی ارتقاء دانش و مهارت خود خواهند بود و هدف نهایی که همانا ارتقاء وضعیت یادگیری دانش‌آموزان است به مراتب بهتر رقم خواهد خورد.

شیوه‌های "آموزش‌های ضمن خدمت معلمان" باید تغییر کندچالشی به نام "عدالت" در نظام پرداخت و توانمندسازی معلمان در آموزش و پرورش"آموزش‌های ضمن خدمتی" که نقشی در ارتقای دانش و مهارت معلم ندارند

انتهای پیام/

R1014132/P/S2,22/CT1

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۹۹۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای دوازدهمین دوره طرح ملی دادرس در استان قزوین

علیرضا جاهد معاون جوانان جمعیت هلال احمر استان قزوین با بیان اینکه دوازدهمین دوره طرح ملی دادرس با سهمیه اولیه ۱۵۰ مدرسه در سطح ۹ شهرستان اجرا شد، گفت: با توجه به اهمیت و ضرورت ارتقاء سطح آگاهی و مهارت دانش آموزان در رویارویی با حوادث غیر مترقبه، طرح ملی دادرس با هدف فرهنگ سازی و آموزش دانش آموزان سطح جامعه در استان، به اجرا درآمد.

وی ادامه داد: آموزش‌های طرح ملی دادرس در بخش‌های مختلف از جمله مخاطرات طبیعی، ایمنی ارزیابی و کنترل علائم حیاتی، انتقال و حمل مصدوم، احیای قلبی و ریوی، آسیب‌های بافت نرم، آسیب‌های اسکلتی و مفصلی و اطفاء حریق به دانش آموزان داده می‌شود تا آمادگی لازم جهت مقابله با حوادث احتمالی را داشته باشند.

جاهد اظهار داشت: این طرح با هدف دانش آموز آماده در روز‌های سخت اجرا می‌شود که دانش آموزان با فراگیری این آموزش‌ها و اجرایی کردن آن در مواقع بحران به این هدف جامه عمل می‌پوشانند.

معاون جوانان جمعیت هلال احمر استان قزوین در پایان عنوان کرد: دوازدهمین دوره مسابقات شهرستانی طرح ملی دادرس در سال تحصیلی جاری در ۷۰ مدرسه در سطح استان برای دانش آموزان متوسطه اول و دوم اجرا شد که امیدواریم این طرح مانند باقی طرح‌ها با موفقیت اجرایی شود و دانش آموزان از دانش خود در زمینه‌ی حوادث و سوانح استفاده کنند.

قابل ذکر است؛ منتخبین این مسابقات در قالب تیم خواهران و برادران به مرحله استانی این دوره از مسابقات راه خواهند یافت.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • جوانان باید از منطق سیاست‌ها و رفتار نظام با خبر باشند | آنها بدانند چرا حاضر به ایجاد روابط با برخی کشور‌ها نیستیم | دانش‌آموزان را از خطر‌ها و دشمنی‌ها آگاه کنید
  • جایگاه معلم در سند تحول بنیادین کجاست؟
  • تربیت نیروهای متخصص برای کشور بزرگترین خدمت محسوب می‌شود
  • درخشش ۵۰۰ دانش‌آموز خراسان شمالی در المپیادهای ملی
  • اجرای دوازدهمین دوره طرح ملی دادرس در استان قزوین
  • شست و شوی مغزی کودکان روسیه و مهیا کردن آنها برای جنگ/آموزش و پرورش در خدمت اهداف حکومت
  • بعضی معلمان استان نذر خدمت انجام می‌دهند
  • غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد/ معلم ستون فقرات نظام آموزشی است
  • معلمان معمار آینده نظام هستند
  • بانک رفاه دستگاه برتر در پیشبرد برنامه‌های تحولی معرفی شد