Web Analytics Made Easy - Statcounter

همخوان نبودن آموزش‌ ضمن خدمت معلمان با نیازهای واقعی یکی از اعتراضات مطرح از سوی آنهاست تا جایی که معاون برنامه‌ریزی آموزش‌‌وپرورش هم بر ضرورت تغییر دوره‌ها تأکید دارد، در اینباره یکی از فرهنگیان گفت: این دوره‌ها بی‌توجه به نیازهای واقعی معلمان است. ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۵ اجتماعی فرهنگیان و مدارس نظرات - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ اساس آموزش‌وپرورش و جریان تعلیم و تربیت در مدارس را می‌توان در معلم خلاصه دید، معلم اگر بخواهد می‌تواند تمام کاستی‌های نظام آموزش‌وپرورش را جبران و علاوه بر آموزش دانش‌آموزانش در تربیت آنها نیز نقش‌آفرینی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئولان آموزش‌وپرورش نیز بر نقش شریانی معلم در حیات نظام تعلیم و تربیت به خوبی اشراف دارند و بارها از زبان وزرای مختلف به بیان‌های مختلف، نقش کلیدی معلم مورد اشاره قرار گرفته است اما مشخص نیست در جریان برنامه‌ریزی‌ها چگونه است که در برابر مسئولان رده بالای دولت از اقناع آنها نسبت به نقش حیاتی آموزش‌وپرورش برای تربیت نسل و در این میان وظیفه مهم معلم ناتوان هستند.

توانمندسازی معلمان برای ایفای وظایف و تحقق آموزش کیفی‌تر یکی از نیازهای اصلی وزارت آموزش‌وپرورش است و نمی‌توان از کنار آن ساده گذشت اما این موضوع نیز گرفتار ناکارآمدی شده است.

بی‌توجهی به "آموزش‌های ضمن خدمت" برای به روزرسانی و توانمندسازی معلمان در نهایت منجر به حضور معلمانی در کلاس درس می‌شود که نه اطلاعاتی به‌روز دارند و نه مهارت‌هایی قابل اعتنا، در حالی که معلم توانمند می‌تواند جریان آموزش را کیفی و در نهایت نسلی را تربیت کند که برای کشور منشأاثر باشد.

درباره دوره‌های ضمن خدمت معلمان برخی معتقدند که دوره‌های آنلاین باری به هر جهت است و در ارتقای سطح دانش‌ و توانمندی‌های تخصصی سهمی ندارد.

درباره کیفیت دوره‌های آموزش ضمن خدمت معلمان و ضرورت‌ تغییر در شیوه‌ها و محتوای آن با "عباس فرجی؛ کارشناس آموزش وپرورش" به گفت‌وگو نشستیم.

تبعات نداشتن دانش روز برای تدریس 

فرجی در پاسخ به این پرسش که "انتظارات  از معلم برای ایفای وظایف تخصصی‌اش در کلاس درس از آموزش تا تربیت نسل آینده متناسب با امکانات در اختیار نیست، در بحث بازآموزی و به‌روزرسانی معلمان به منظور توانمندسازی آنها چه کلاس‌هایی برگزار می‌شود؟" گفت: در واقع می‌توان سؤال را اینگونه مطرح کرد با توجه به اینکه بخش عمده نیروهای آموزش و پرورش به مرز بازنشستگی نزدیک می‌شوند قطعا تجربه کافی برای تدریس را دارند اما سؤال اینجاست که این معلمان باتجربه، دانش روز برای تدریس را هم دارند یا خیر؟

این کارشناس آموزش و پرورش بر این باور است که فقدان دانش روز در امر تدریس، قطعاً به همان اندازه برای آموزش و پرورش آسیب‌زا خواهد بود که معلمی تجربه لازم برای کار خود نداشته باشد و این دو مهم یعنی تجربه و به‌روز‌‌ رسانی در یک نقطه که هدف آموزش و پرورش است باید به هم وصل شود که دوره‌های آموزش ضمن خدمت در آن شکل می‌گیرد.

برخی معلمان نسبت به محتوای دوره‌های آموزش ضمن خدمت و بی‌فایده بودن آن گلایه‌مند هستند این همان موضوعی است که فرجی نیز به آن اشاره کرد و متذکر شد: مشکل اصلی این دوره‌ها هستند یعنی تردیدی نیست که معلمان نیازمند بروز‌رسانی هستند و البته بعید است معلمان هم از بروز‌رسانی استقبال نکنند اما متاسفانه باید گفت این آموزش‌های ضمن خدمت از کیفیت لازم برخوردار نیستند و این موضوع موجب شده معلمان تمایلی به حضور در این دوره‌ها نداشته باشند یا در صورت حضور صرفا هدفشان دریافت گواهی دوره باشد که در امتیاز پایان سال تاثیرگذار است!

دوره‌هایی بدون توجه به نیاز واقعی معلمان!

این کارشناس آموزش‌وپرورش در توصیف آموزش‌های ضمن خدمت معلمان بیان کرد: این دوره‌ها در سه شکل مجازی، حضوری و مجازی با پرداخت هزینه دوره تشکیل می‌شود اگر بخواهم مصداقی برایتان مثال بزنم در آبان سال 97 دوره ضمن خدمتی با عنوان "اولین جلسه توانمندسازی دبیران درس تفکر" در خانه معلم منطقه 7 تهران به مدت 12 ساعت برگزار شد، با وجود سابقه ذهنی که نسبت به این دوره‌ها داشتم تصمیم گرفتم در این دوره شرکت کنم، در واقع زمان دوره با ساعت کاری من تلاقی داشت و یکی از دلایل عدم تمایل من به شرکت در این دوره‌ها نیز همین بود گرچه این نقص در دوره‌های مجازی رفع شده و این امتیاز خوبی برای آن است اما مهم‌ترین دلیلی که عموماً باعث می‌شود شخصا در این دوره‌ها شرکت نکنم بی‌کیفیت بودن دوره‌هاست چرا که اغلب این دوره‌ها یا مدرس توانمند ندارد یا مدرس توانمند وجود دارد بلکه عنوانی که نیاز معلم یا مشاور باشد در دوره لحاظ نشده است.

او ادامه داد: در مورد مثال بالا باید بگویم مدرس مربوطه گرچه تلاش بسیاری داشت که جلسه خوبی داشته باشد اما در نهایت بخش زیادی از همکاران میانه کلاس را ترک کردند و به حیاط مجموعه آمدند و اغلب به نحوه تدریس مدرس معترض بودند؛ من به اتفاق چند نفر از همکاران اعتراض را به ناظر دوره انتقال دادیم و جوابی که گرفتیم این بود که جلسه مشترکی با مولف کتاب داشته باشیم یا اینکه موضوع را به مسئول مربوطه گزارش خواهند داد.

این کارشناس آموزش‌و‌پرورش افزود: این مورد یک بار اتفاق نیفتاده بلکه در سال گذشته دو دوره مشابه نیز به همین شکل برگزار شد که در پاسخ به اعتراض ما گفته شد که این دوره با این عنوان برای شما برگزار شده است اما با یک عنوان دیگر در سوابق شما درج خواهد شد چرا که وزارت بهداشت قرار بوده هزینه این دوره را پرداخت کند و ما این دوره را بخاطر همین برگزار کردیم؛ پیشتر هم شهرداری دوره‌ای با موضوع دیگری برای معلمان برگزار کرده بود که با اعتراض مواجه شد.

دوره‌هایی که فقط هزینه روی دست آموزش و‌پرورش می‌گذارد

فرجی به این معترض است که وقتی به خاطر برگزاری این دوره‌ها هزینه مالی، انسانی و زمانی روی دست آموزش و پرورش باقی می‌ماند باید خروجی داشته باشد در غیر اینصورت اینها همه هدر‌رفت هزینه است به عنوان مثال دوره‌ای که شهرداری برگزار کرد درباره ایمنی ساختمان بود اینکه درهای کلاس باید چگونه باشد یا پنجره‌ها باید بدون حفاظ باشد، تصور کنید برای من به عنوان مشاور مدرسه، دوره "مدارس ایمن" برگزار شد!

 او ادامه داد: موضوع این است محتوایی که به من آموزش داده می‌شد چه ربطی به شغل من به عنوان مشاور مدرسه داشت؟! من برای درب و پنجره و راه پله مدرسه چه کاری می‌توانم انجام دهم این موضوع باید در کلان آموزش و پرورش طرح و برنامه‌ریزی شود، مدرس دوره تاکید می‌کرد که مدارس نباید حفاظ پنجره داشته باشد، راه پله‌ها باید این استاندارد را داشته باشد، درها باید اینگونه باشد.

فرجی البته به این موضوع هم اشاره می‌کند که دوره‌های مناسب و با کیفیت هم وجود دارد اما عمومیت ندارد.

او در پاسخ به این پرسش "دوره‌های ضمن خدمت که بیشتر به صورت مجازی طراحی می‌شود تا چه اندازه به توامندی معلم‌ها متناسب با وظایف تخصصی کمک می‌کند؟" پاسخ داد: این دوره‌ها از جهاتی مزیت زیادی دارد مثل اینکه معلم برای شرکت در این دوره‌ها نیازی ندارد از کلاس درس یا کار خود بزند یا زمان حضور در دوره بازه زمانی بیشتری دارد اما در عین حال معایب زیادی هم بر آن متصور است.

فرجی ادامه‌ داد: اگر همان ایراد دوره‌های حضوری که نبود محتوای مناسب با نیاز نیروی انسانی و مدرسان توانمند را کنار بگذاریم باید بگویم این دوره‌ها در ارتقای بروز‌رسانی فرهنگیان نقش کم رنگ‌تری داشته‌اند در این دوره ارتباط مدرس و معلم یک طرفه است، محتوای دوره از قبل ضبط شده و قابل انعطاف با نیاز معلمان دوره نیست، سؤالات دوره بیشتر در شبکه‌های مجازی در اختیار عمومی است اما در کل امتیاز مهم این شیوه همان است که اشاره کردم یعنی معلم را از امر تدریس و کلاس خودش دور نمی‌کند.

این کارشناس آموزش و‌پرورش درباره منابعی که برای دوره‌های ضمن خدمت معرفی می‌شود و هماهنگی آن با نیاز معلمان گفت: عمده  منابعی که طرح‌ریزی می‌شود واقعا با نیاز نیروها همخوانی ندارد بطور مثال من به عنوان یک مشاور همین الان در کارتابل، این دوره‌ها را به نمایش گذاشته‌اند مانند " نقشه راه کارآفرینی و ایجاد و مدیریت کسب و کارهای کوچک با مبلغ 6000 تومان، حمایت از کالای ایرانی به‌صورت رایگان و آغاز سال تحصیلی همراه با ایمنی و امنیت مدرسه به صورت رایگان" در حالیکه من در مدرسه با بحران‌های زیادی مواجه هستم و نیاز دارم که در این زمینه توانمند شوم چرا که به عنوان مشاور واقعا با هدایت تحصیلی مشکلات زیادی دارم و نیازم این است مشکلات رفع شود اما دوره‌های این‌چنینی برگزار نمی‌شود، شکی نیست اگر من با چنین دوره‌هایی که برایم در نظر گرفته شده آشنا شوم خوب است اما موضوع این است که این دوره‌ها چقدر الان نیاز من است؟ تا چه اندازه مشکلات آموزش و پرورش را کم می‌کند؟

فرجی درباره اعتراض معلمان نسبت به پولی بودن برخی دوره‌های ضمن خدمت از جمله دوره‌ای که اخیراً با عنوان کارآفرینی برگزار و از هر فرد 6 هزار تومان دریافت می‌شد، عنوان‌ کرد: البته این رویه جدیدی است که در دوره‌های مجازی شاهد آن هستیم چرا که پیش از این بابت این دوره‌ها وجهی دریافت نمی‌شد اگر یک سازمان یا یک وزارتخانه می‌خواهد نیروهای خود را به‌روز کند باید برای آن هزینه کند و من نمی‌دانم کجای دنیا مرسوم است هزینه ارتقا‌بخشی سازمان را از نیروها دریافت کنند؟

فرجی متذکر شد: تا اینجای کار هم اشکالی نیست یعنی بگوییم بسیار خب، این هزینه توسط فرهنگیان پرداخت می‌شود باید پرسید آیا این گواهی که داده می‌شود کجا به جز خود آموزش و پرورش کاربرد دارد؟ منظورم این است که اگر این گواهی‌ها جایی دیگری معتبر باشد حرفی نیست اما اگر قرار است دوره‌ای برگزار شود و گواهی این دوره فقط به درد آموزش و پرورش بخورد عجیب است که فرهنگیان باید هزینه آن را پرداخت کنند، وقتی فردی می‌خواهد سازمان و مجموعه خود را ارتقا بخشد باید هزینه این ارتقابخشی را خودش پرداخت کند نه انکه از نیروهایش این هزینه را دریافت کند مگر اینکه، این گواهی جای دیگری معتبر باشد که در آن صورت نیروهای آموزش و پرروش برای شرکت در این دوره‌ها مخیر هستند.

3 گروه مانع اجرای سند تحول؛ معدل علمی معلمان بالاتر از کارشناسان آموزش و‌پرورش استپرداخت مطالبات 16 ساله معلمان از صندوق توسعه ملی چقدر محتمل است؟شیوه‌های "آموزش‌های ضمن خدمت معلمان" باید تغییر کندشرایط اقتصادی کار برای معلمان را دشوار کرده است/ با رتبه‌بندی حقوق معلمان دو برابر نمی‌شود

انتهای پیام/

R1014132/P/S2,22/CT2 واژه های کاربردی مرتبط وزارت آموزش و پرورش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت آموزش و پرورش وزارت آموزش و پرورش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۹۴۱۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب ۲۰ درصد معلمان کشور در دولت سیزدهم

وزیر آموزش و پرورش گفت: سال گذشته ۵۰ هزار معلم و امسال ۷۲ هزار معلم از آزمون‌های استخدامی جذب خواهند شد و بر این اساس، معادل ۲۰ درصد کل معلمان کشور در دوره دولت سیزدهم مشغول به فعالیت می‌شوند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم و به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، رضا مراد صحرایی امروز دوشنبه در مراسم تجلیل از معلمان نمونه کشوری که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، اظهار کرد: نقطه تمرکز آموزش و پرورش، اجرای حقیقی سند تحول بنیادین است و پس از 12 سال، نقشه این سند با پنج ویژگی یعنی مشخص و دقیق آماده تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی شده است.

وی ادامه داد: شواهد نشان می‌دهد با توجه به اقناع کمیسیون‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، فردا سه شنبه 11 اردیبهشت این گام مهم برداشته خواهد شد و از آن پس با چشم‌انداز وسیع پیش خواهیم رفت.

صحرایی افزود: پیام سند تحول در نقشه راهش این است که همه با هم آموزش و پرورش را حرکت دهیم.روح سند ائتلاف برای اعتلای تعلیم و تربیت است و برای اجرای سند تحول بنیادین بودجه لازم است اما شرط کافی نیست بلکه مساله شکل‌گیری آن ائتلاف است.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه دستورالعمل اجرای سند تحول در مدارس تهیه و اجرای آزمایشی آن آغاز شده است، ادامه داد: هفت برنامه ملی پیشران در این سند انتخاب و آماده اجرا است.

وی اضافه کرد: یک طرح از این هفت برنامه، چهارشنبه پنجم فروردین تصویب شد و این طرح نخستین آیین‌نامه اجرایی در چهارچوب اصل 138 قانون اساسی برای اجرای سند تحول بود. نام آن مهارت آموزی یکپارچه و سراسری دانش‌آموزان کشور است.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: اولین اقدام مهم آن بود که موضوع سند به یک جهت اصلی در برنامه‌های پیشرفت کشور تبدیل شود. در قانون آموزش و پرورش به مثابه امر ملی تکلیف شده که دستگاه‌ها باید ظرف 6 ماه تقسیم وظایف ملی برای تعلیم و تربیت تصویب و اجرا شود. در این برنامه 38 حکم داریم که بی‌سابقه است.

دولت سیزدهم مصوبه کنکور را اجرا کرد

صحرایی افزود: دولت سیزدهم مصوبه کنکور را اجرا کرد و هدف این است که از حفظیات به یادگیری عمیق حرکت کنیم و مرجعیت برنامه درسی ملی به مدرسه و معلم بازگردد نه آنکه در یک موسسه کنکوری بیرونی که همه دغدغه هزینه است.

وی اضافه کرد: امسال 50 درصد و سال آینده 60 درصد امتحانات نهایی در پذیرش دانش آموزان در دانشگاه‌ها تاثیر دارد همچنین هفت استان سهم از دست رفته خود در سه هزار صندلی پذیرش دانشگاه‌ها را باز پس گرفتند و سیستان و بلوچستان از 16 صدم درصد به 48 صدم درصد ارتقا یافته است همچنین تعداد رتبه‌های زیر هزار در استان کرمان سه برابر شده است و اولین بار است که پیماش ملی در تعلیم و تربیت رخ می‌دهد.

امسال کنکور اختصاصی دانشگاه فرهنگیان برگزار می‌شود

وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: دولت سیزدهم تربیت معلم را اصیل می‌داند و جذب استعدادهای دانشگاه‌های برتر بهتر از جذب از طریق ماده 28 است و امسال کنکور اختصاصی دانشگاه فرهنگیان برگزار خواهد شد تا بهترین دانش آموزان، معلمان کشور شوند.

صحرایی یادآور شد: دانشگاه‌های فرهنگیان و شهید رجایی ظرفیت چشمگیری دارد و معلمان نه تنها از نظر کمیت بلکه از نظر کیفیت هم افزایش یافته است.

وی افزود: 300 هزار معلم درحالی وارد آموزش و پرورش شدند که آموزش ندیده‌ بودند و جنسیت و رشته‌های مرتبط هم نداشتند اما امسال عهد کردیم به این صورت معلم جذب نکنیم.

ساخت و تجهیز 7 هزار مدرسه در دولت سیزدهم

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: هفت هزار مدرسه تکمیل، تجهیز و ساخته شده است و در این دولت، ایران کارگاه مدرسه سازی شد.

صحرایی اضافه کرد: پنج هزار میلیارد سال گذشته برای تجهیز هنرستان‌ها سال گذشته اختصاص دادیم و 19هزار مربی پرورشی و ورزشی برای مدارس جذب می‌کنیم.

وی تصریح کرد: نقطه کانونی سند تحول بنیادین دانش آموزان هستند و منظومه‌ای با عنوان امید، ایمان،خودباوری، خردورزی، نشاط و هویت برای دانش‌آموزان ترسیم شده است که در چارچوب این منظومه مدارس کشور فعال شده‌اند.

صحرایی با اشاره به اجرای پویش مهر افزود: 13 و نیم میلیون نفر روز اردو، بیش از هشت میلیون فعالیت فرهنگی دانش آموزان، مشارکت بیش از پنج میلیون دانش‌آموز در پویش مهر ریاست جمهوری انجام شده است.

وزیر آموزش و پرورش از تشکیل قرارگاه ملی برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در بطن مدرسه‌ها خبر داد و افزود: 32 هزار مرکز مشاوره در مدارس فعالیت دارند و 6 هزار و 200 دانش آموز در مدارس برای آسیب‌های اجتماعی غربال شده‌اند.

5 هزار میلیارد تومان برای شیر مدارس اختصاص یافت

وزیر آموزش و پرورش همچنین با اشاره به اجرای موفق طرح توزیع رایگان شیر در مدارس، گفت: 5 هزار میلیارد تومان برای تامین شیر مدارس اختصاص یافت و 160 میلیون پاکت شیر بین دانش آموزان توزیع شد.

وی درباره هدایت تحصیلی دانش آموزان توضیح داد: 40 درصد دانش آموزان در هنرستان‌ها هستند یعنی پیام رفع بیکاری از مدرسه و کنشگری فعال برای ساخت آینده کشور داده شده است.همچنین المپیادی‌ها در یکسال 28 مدال افتخار کسب کردند.

وزیر آموزش و پرورش درباره تغییر و توزیع کتاب‌های درسی، ادامه داد: چهارچوب ملی شایستگی‌های پایه و عمومی نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور آماده شده است و به زودی ابلاغ خواهد شد و آغاز بازنگری برای تولید کتاب‌های مفید و شوق‌انگیز برای کودکان است.

صحرایی افزود: بازآرایی دوره متوسطه و حرکت از برنامه درسی دانایی محور به برنامه درسی مهارت محور در دستور کار است.

بر اساس این گزارش، آیین تجلیل از معلمان نمونه کشوری امروز دوشنبه 10 اردیبهشت در آستانه سالروز شهادت شهید مرتضی مطهری و بزرگداشت مقام معلم با حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور برگزار شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • معلم خط اول تحول در تعلیم و تربیت و میراث‌دار انبیا در انسان‌سازی
  • ۴۳ هزار معلم آموزش دانش‌آموزان استان کرمان را به‌عهده دارند
  • نواخته شدن زنگ سپاس در مدارس گیلان
  • بعضی معلمان استان نذر خدمت انجام می‌دهند
  • تکریم شان معلم در این هفته بسیار مهم است/انتخاب۷معلم نمونه استانی
  • رقابت قرآنی ۱۲۰۰ دانش‌آموز و معلم در کهگیلویه و بویراحمد
  • جذب ۲۰ درصد معلمان کشور در دولت سیزدهم
  • ۳۲۰ دانش آموز برتر استان یزد تجلیل می‌شوند‌
  • آمار ۷۵۰۰ ترک تحصیل کرده در کرمان را قبول نداریم
  • آمار ۷۵۰۰ ترک تحصیل کرده در استان را قبول نداریم